07.05.2019

Mediaa...


Kaudelta 2016
Janne Eskola: Treeneissä pitää olla hauskaa ja harjoitteiden mielekkäitä

Erityisgolfin liittovalmentajana aloittaneen Janne Eskolan menestyksen taustalla on laaja elämänkokemus sekä monipuolinen urheilu- ja kulttuuritausta.

TarinaGolfin pro Janne Eskola siirtyi tänä vuonna erityisgolfin liittovalmennusryhmän valmentajaksi, kun aikaisemmin pestiä hoitaneelle Reima Kaijalle tuli eteen uusia projekteja. Pelaajat ja golfliitto esittivät toiveensa Eskolan pestaamiseksi ryhmän valmentajaksi, eikä kuopiolainen tarvinnut vastaukseensa edes miettimisaikaa.

”Asia kiinnosti heti. Omat työkuviot ovat pitkälti Savossa, mutta tämä tehtävä sitoo minua vuositasolla vain parikymmentä vuorokautta. Meillä on Reiman (Kaija) kanssa samantapainen valmennustyyli, joten ryhmän kannalta muutos ei ollut kovin suuri.”

Eskola tapasi uusia valmennettaviaan ensimmäisen kerran keväällä pidetyllä harjoitusleirillä Kullossa. Hän kohtasi myöhemmin myös loput leiriltä puuttuneet pelaajat henkilökohtaisesti, joten ryhmä on hänelle jo tuttu.

”Otin tämän tehtävän vastaan sen verran myöhään, että yhteiset tapaamiset ovat toistaiseksi jääneet vähiin. Jos olisin ollut ruorissa jo vuoden alusta, olisimme pitäneet jo muutaman kauteen valmistavan leirin.”

Liittovalmennettavien seuraava kokoontuminen on ensi viikolla pelattavan E-Tourin eli erityisgolfkiertueen kauden ensimmäisen turnauksen jälkeen. Master Golfissa pidettävällä leirillä suunnitellaan jo tarkempia kuvioita kesäkuussa Tsekissä käytäviä EM-kilpailuja varten.

Täysin uutta erityisgolfin parissa toimiminen ei Eskolalle ole. Hän on valmentanut jo pitkään TarinaGolfia edustavaa Tero Peltolaa, joka kuuluu jalka-amputoitujen luokassa Euroopan parhaimmistoon.

”Tero pelaa parhaimpina päivinä kentän parin pintaan. Hänen pelinsä on toisinaan sen verran laadukasta, että sillä voisi lähteä kisaamaan Suomessa mille kiertueelle tahansa. Avaukset ja lyöntipeli yleensäkin ovat Teron vahvoja puolia. Lähipeliä pitäisi saada vielä terävämmäksi”, Eskola sanoo.

Erityisgolfin liittovalmennusryhmä harjoittelee määrätietoisesti kohti kansainvälisiä arvoturnauksia.

Erityisgolfin liittovalmennusryhmä harjoittelee määrätietoisesti kohti kansainvälisiä arvoturnauksia.

Omat haasteensa liittovalmennettavien pelaavana kapteenina toimivalla Peltolalla on tämän proteesissa, joka Eskolan mukaan ei aina tee toivotun kaltaista yhteistyötä.

”Proteesia käyttävä pelaaja joutuu varsin usein muuttamaan ja soveltamaan lyöntiään. Kehoa on opittava myös kuuntelemaan, jotta lyönnin ajoitus ja sisäinen tuntemus toimisivat hyvässä yhteistyössä keskenään. Joskus proteesia on myös vaihdettava, ja tottuminen tähän ei käy pelin kannalta käden käänteessä.”

Liittovalmennettavat ovat valmentajan kannalta ihanneoppilaita. Eskola kertoo, että koko kuuden hengen joukosta huokuu energiaa ja kova motivaatio harjoitteluun. Hän ei myöskään näe olennaista eroa vammaisten tai kotikentällään Tarinaharjulla seuran kilparyhmälle pitämien harjoitusten välillä.

”Kyllä näissä pitkälti samankaltaisilla elementeillä toimitaan. Tärkeintä on, että kaikki viihtyvät treeneissä, ja että harjoitteet ovat tarpeeksi mielekkäitä ja sopivan haastavia”, hän sanoo.

”Tätä ryhmää ei tarvitse patistaa tekemään. He tekevät parhaansa, ja siihen itsenikin on pystyttävä. Erityisgolfareiden kanssa pitää olla valppaana, sillä he eivät ole lajiteknisesti samalla viivalla kuin vammattomat pelaajat.”

Eskola kehittää pelaajien mailanhallintaa ja lavan asentoa mahdollisimman hyväksi. Osuma ja pallon lentorata säädetään myös kohdilleen – samoja perusasioita, joita hän hieroo oppilaidensa kanssa päivästä toiseen Tarinaharjun kentän rangella.

”Keskeinen asia on, miten saada maila liikkumaan oikein. Erityisgolfareilla haasteet vaihtelevat, eikä kompromisseiltakaan voida välttyä. On myös tiedostettava, mitä pelaaja haluaa. Jos jollakin tulee liikaa duffeja, pitää selvittää, miksi maila tulee hieman hassusti palloon, ja niin edelleen.”

Tero Peltola on jo pitkään ollut Suomen erityisgolfmaajoukkueen kantavia voimia.

Tero Peltola on jo pitkään ollut Suomen erityisgolfmaajoukkueen kantavia voimia.

Eskolan mukaan pelaajat ovat tarkasti perillä ongelmakohdistaan, ja tulevat näiden asioiden kanssa hyvin toimeen. Jollakin ei ole ranteita käytössä tai tukijalka puuttuu. Joskus lyönnin suhteen voi olla hakemista, mutta ratkaisu löytyy erilaisia juttuja kokeilemalla.

”Liittovalmennettavat osaavat peruslyönnit hyvin, mutta rinnelyönnit ja esimerkiksi jotkut bunkkerinostot ovat äärimmäisen hankalia. Tämäkin pitää ottaa huomioon pelistrategiaa laadittaessa. Taktiikan kanssa on oltava entistä järkevämpi, ja edetä kentällä oikeita reittejä viheriötä kohden. Tärkeätä on myös tiedostaa omat vahvuudet, ja välttää sellaisia ratkaisuja, jotka eivät niihin kuulu.”

Valmentaja kertoo niin sanotusta liikennevaloteoriasta, jota hän käyttää laatiessaan ryhmänsä kanssa pelitaktiikkaa. Punainen valo merkitsee turvapeliä, jolloin pelaaja ei pyri esimerkiksi hieman pidemmällä par-nelosella kahdella lyönnillä perille, vaan lyö wedgellään välilyönnin. Keltainen valo antaa mahdollisuuden lyödä helppoon paikkaan viheriölle ja vihreä valo sallii yrittää suoraan lipulle.

Haluan myös, että ryhmällä on riittävästi työkaluja kentällä mielentilan hallintaan, silloin kun ollaan jännittävän paikan edessä. Harjoittelussa pitää olla myös kirkas kohde ja määränpää, jotta tiedämme, mitä kohden olemme menossa. – Janne Eskola

Peltolan ohella hän nostaa ryhmästään esille Johannes Siikosen, jolta niin ikään voidaan odottaa vahvaa panosta Tsekin EM-turnauksessa. Petri Takkunen puolestaan hakee menestystä käsiamputoitujen MM-kilpailuista Skotlannista.

”Takkusen Peten draivit lähtevät kuin tykin suusta. On hienoa katsoa, kuinka hän kehittää sellaisen voiman lyöntiinsä. Pallot lentävät todella pitkälle.”

Golf ei kuulu vielä tänä vuonna Rion paralympialaisten ohjelmaan, ja myös Meksikossa pidettäväksi aiottujen erityisgolfin MM-kisojen tilanne on toistaiseksi auki. Kotimaassa pelataan E-Touria Nevaksen ohella Nordcenterissä, Vihdissä ja Maskussa. Kauden viimeinen liittovalmennettavien leiri järjestetään syksyllä Tahkolla.

Tällä viikolla Eskola toimii Ruukkigolfissa pidettävän HCP golfleirin kouluttajana. Kyseessä on kaikille erityisgolfareille tarkoitettu leiri, johon osallistuu 17 pelaajaa.

”Lähden vetämään Suomen HCP Golfin toiminnanjohtajan Kari Heikkilän pyynnöstä leirille kahdet harjoitukset. Samalla tulee sopivasti nähtyä erityisgolfareita hieman laajemmalla skaalalla.”

Lauri Ruuskalta voi valmentajansa mukaan odottaa tänä vuonna hyviä esityksiä ammattilaiskentillä.

Lauri Ruuskalta voi valmentajansa mukaan odottaa tänä vuonna hyviä esityksiä ammattilaiskentillä.

Janne Eskola, 43, kuuluu Suomen eturivin valmentajiin, ja parhaimpiin nuorten pelaajien kehittäjiin. Hän uskoo taitojensa salaisuuden pohjautuvan monipuoliseen harrastustaustaan.

”Golfia aloin pelata vasta vaihto-oppilasvuotenani Yhdysvalloissa. Sitä ennen olin tehnyt tuttavuutta kaikenlaiseen urheiluun, mutta varsinainen ykköslajini oli vesipallo, jossa voitin seitsemän suomenmestaruutta Kuopion Uimaseuran joukkueessa.”

Liikunnanohjaajaksi opiskellut Eskola on hankkinut kannuksia myös musiikin maailmasta ja teatterinlavalta, josta on perua mainiot esiintyjän ominaisuudet.

”Olen ollut monessa mukana, ja huomannut, että yhdessä tekemisessä kaikkein tärkeintä on hyvä tunnelma”, hän sanoo, ja toistaa, että treeneissä kaikilla on oltava hauskaa ja harjoitteiden mielekkäitä, koska vain silloin voi syntyä hyviä tuloksia.

Eskolan mielestä varmin tapa puuduttaa valmennettava, on hioa tämän kanssa pelkkää tekniikkaa.

”Harjoituksissa pitää aina olla joku tavoite. Tekniikka on tietysti olennainen osa kokonaisuutta, mutta pyrin järjestämään pientä kisaa kaikkiin treeneihin. Pelinomaiset harjoitukset pitävät harjoittelun mielenkiintoisena ja kehittävät valtavasti tuloksentekotaitoa.”

”Olen esittänyt itselleni kysymyksiä, minkälaiseen harjoitukseen tahtoisin itse osallistua pelaajana. Siinä on jo hyvä lähtökohta. Haluan, että harjoitukseni opettavat luottamaan omaan tekemiseen. Sitä löytyy, kun teknisen osion kautta syvennymme helppouden hakemiseen. Sitten tulee pelin vuoro.”

Janne Eskolan mielestä tekemisen iloa pitää löytyä niin harjoituksista kuin kilpailutilanteistakin.

Janne Eskolan mielestä tekemisen iloa pitää löytyä niin harjoituksista kuin kilpailutilanteistakin.

Yhtenä tärkeänä osana valmentajan taitojaan hän nostaa esille mentaalipuolen asiat.

”Olin merivoimissa taistelusukeltajana. Veden alla oppi, että hätä ja paniikki ovat itsekeksittyjä asioita. Rauhoittumis- ja keskittymisjutuista on golfin pelaajille paljon hyötyä; näitä oppimiani tietoja olen soveltanut valmennettavieni kanssa.”

Eskola omaksui paljon ryhmädynamiikasta vietettyään lukioikäisenä vuoden Kentuckyssa vaihto-oppilaana.

”Jenkeillä on uskomattoman hyvä kyky luoda tiimihenkeä ja tsempata toisia. Kun pelaaja saa lyödä huonosti, hänen ei tarvitse myöskään pelätä epäonnistumisia. Amerikkalaiset osaavat luoda urheilijalle oikean olotilan, mikä ruokkii itseluottamusta. Se on keskeinen tekijä menestyksessä.”

Eskolan tunnetuimmista valmennettavista Lauri Ruuska ja Marika Voss kuuluivat vuosia maajoukkueen runkopelaajiin, mutta he ovat sittemmin siirtyneet ammattilaiskentille. Molemmilla on pitkän tähtäimen tavoitteena vakiinnuttaa paikka Euroopan pääkiertueella. Mikko Kauniskangas puolestaan opiskelee ja pelaa college-golfia Memphisin yliopistossa.

Ruuska ja Voss ovat muuttaneet pääkaupunkiseudulle, joten ajatuksia vaihdetaan nykyään enimmäkseen puhelimitse ja svingejä analysoidaan videoiden välityksellä.

”Kuopion suunnalla on uusi kansallisen tason sukupolvi kasvamassa, mutta vielä pitää hetken aikaa odottaa”, sanoo Eskola, jolla on Tarinaharjulla ja Tahkolla yhteensä kymmenisen henkilökohtaista valmennettavaa.
KAUDELTA 2014


Valmennus

Janne Eskola: Mies Tarinan menestyksen takana

Suomen PGA palkitsi tänä vuonna Janne Eskolan Teaching professional of the year -palkinnolla.
Eskola korostaa golfvalmennuksessa innostuksen merkitystä.

 
Janne Eskola (kesk.) on tehnyt vakuuttavaa työtä Kuopion alueella.
Janne Eskola (kesk.) on tehnyt vakuuttavaa työtä Kuopion alueella.
Kuopion lähialueen seuroissa Tarina Golfissa, Tahko Golfissa ja Eerikkalassa opettava Janne Eskola palkittiin eilen Suomen PGA:n myöntämällä Teaching professional of the year -palkinnolla.

Ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon myöntämisperusteissa korostettiin etenkin Tarina Golfin vahvaa kilpailumenestystä, mutta yhtälailla alueellisen golf- ja valmennuskulttuurin kehittämistä.

Juniorivalmennuksessa Eskola on ollut poikkeuksellisen menestyksellinen. Vuoden 2002 jälkeen hänen valmentamansa pelaajat ovat tuoneet 43 henkilökohtaista SM-mitalia, 2 SM-joukkuemitalia sekä kaksi mitalia EM-tasolta.

"Kyllä se menestys tietysti lähtee työnteosta, mutta koen että olen omalla toiminnalla pystynyt innostamaan nuoria, tartuttamaan innostuksen lajiin ja pelaamiseen", Eskola kiteyttää.

"Pelaajalla pitää olla aito intohimo harjoitteluun ja pelaamiseen. Pitää olla visio ja haave siitä mihin mennään. Ja kun on intohimoa tekemiseen, sen voi saavuttaa", hän kuvailee.

"Kun valmentajalla on mukavaa, silloin on hyvät treenit menossa."

Perusteet kuntoon

Eskola painottaa kilpapelaajienkin kohdalla sitä, että lajin perusteet opitaan riittävän hyvin. Epävarmuuden hetkellä pelistä saa helpommin kiinni, kun pohja on kunnossa.

Eskola sanookin, että valmentajana hänen tavoitteensa on tehdä itsestään tarpeeton.

"Enhän minä ole pelaajien mukana kisoissa kun hyvin harvoin. Pelaajien pitää pystyä suorittamaan omalla tasollaan, vaikka he ovat yksin maailmalla. Pelaajien on ymmärrettävä oman svingin vaiheet ja kokonaisuus, jotta he pystyvät tarvittaessa korjaamaan sitä vaikka kesken kisan."

 
Lauri Ruuska ja Marika Voss ovat Tarina Golfin juniorimyllyn menestyksekkäimpiä pelaajia.
Lauri Ruuska ja Marika Voss ovat Tarina Golfin juniorimyllyn menestyksekkäimpiä pelaajia.
Hyvät pelaajat ovat Eskolan mukaan heitä, jotka jääkiekossa tai jalkapallossa pistettäisiin ampumaan pilkkua. Pahassa paikassa ei saa jäätyä, vaan haasteista on pystyttävä nauttimaan. Se onnistuu, jos perusteet ja itseluottamus on kunnossa.

"Pilkunampujia tarvitaan. Osalla se on synnynnäistä, mutta kyllä siihen voi myös kasvaa harjoittelun kautta", hän linjaa.

Valmentaja luo ilmapiirin

Eskolan kanssa keskustellessa huomaa nopeasti, että juuri intohimo lajiin ja valmennukseen on hänen kohdallaan avainsana. Hän ei pohdi kauaa kysymyksiin vastausta, vaan suoltaa analyyttistä tekstiä, joka pohjautuu vuosien kokemukseen ja omaan pohdintaan.

"Sellainen on huippuvalmentaja, joka pystyy nostamaan pelaajan itseluottamusta ja suoritustasoa omalla läsnäolollaan. Valmentajan pitää pystyä luomaan sopiva ilmapiiri ja asenne. Valmentaja sytyttää intohimon", Eskola sanoo.

41-vuotiaan Eskolan oma urheilutaustansa on monipuolinen, siksi hän on aina korostanut valmennuksessakin monipuolisuutta. Eri lajeista kertynyt pohjatieto tarjoaa monipuolisen tietopankin urheiluvalmennuksesta ja Eskola onkin aina ollut valmis poimimaan valmennukseensa elementtejä monipuolisesti ja lajirajat ylittävästi. Pohjatyö tehdään kuitenkin yhtenäisellä kaavalla.

"Kun kaikkeen ei itse kerkeä, niin yritän pitää huolen siitä, että kaikki opettajat opettavat samoja asioita. Tietynlainen systeemi on olemassa siitä, mitä opetetaan ja missä vaiheessa", hän sanoo.

Eskola opiskeli liikunnan ohjaajaksi Vierumäen Urheiluopistolla. Hän päätti erikoistua golfopetukseen ja aloitti golfopettajan työt jo opiskeluaikanaan. Yhdysvaltojen urheilukulttuuri tuli tutuksi vaihto-oppilasvuonna.

Merivoimien sukeltajakoulussa tarttui mental toughness -ajattelua, josta on hänen mukaansa ollut myös hyötyä golfin valmennuksessa, onhan golf henkisesti jopa poikkeuksellisen vaativa peli.

"Kun koulun jälkeen piti valita lähdenkö valmentajan vai pelaajan hommiin, niin enemmän kiehtoi muiden auttaminen. Suonissa virtaa valmentajan veri, mutta virtaa siellä kilpailijan vertakin, aina olen valmiina viivalle ja kehitän itseänikin aktiivisesti. Ei ole ähkyä tullut golfista. Se peli on kuitenkin se juttu. Kun pääsee hyvälle kentälle hyvien kavereiden kanssa, ei sen hienompaa olekaan", hän sanoo.

Golf voi Kuopion alueella hyvin

Kuopiossa asuvan Eskolan apuna häärii tätä nykyä puolentusinaa apuopettajaa. Eskola vastaa opetuksen suuntaviivoista ja laadusta.

"Vuonna 2001 aloitin toiminnan. Töitä on tehty ahkerasti ja sittemmin toiminta on laajentunut, kun useimmilla kentillä on ollut halukkuutta palveluihin. Golf on myös kasvanut Kuopion alueella. Siksi en pysty enää ihan kaikkea hoitamaan, rinnalla on ollut pitkän aikaa muita valmentajia", hän kertoo.

Eskola näkee lajin tulevaisuuden Kuopion seudulla positiivisena. Ainakaan vielä harrastajamäärät eivät ole laskemaan päin.

"Aika ja raha ovat lajiin liittyvät haasteet tällä hetkellä, mutta ei laji mihinkään häviä. Yritetään tehdä golfia houkuttelevammaksi ja helpottaa mukaan tuloa. Lajirakkaus ja aito innostuminen on tärkeää tässäkin. Seurojen olisi hyvä pystyä tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja ja valmennuksen puolella uudet tulokkaat pitää mahdollisimman nopeasti viedä  kentälle. Jos he jäävät pyörimään harjoitusalueelle liian pitkäksi aikaa, he eivät edes aloita lajia. Me viemme alkeiskurssilla kädestä pitäen kentälle ja opetamme siellä ne perusasiat", mies linjaa.

"Vähän pelanneiden aktivoiminen on iso haaste. Jos saisimme heitä enemmän treeneihin, niin taitojen kasvaessa pelikin innostaisi paljon enemmän", hän päättää.

Sami Sarpakunnas
http://golfpiste.com/pga/ajankohtaista/?newsid=117217


Valmennettavien saavutuksia
Marika Voss - ammattilaisuus ja kortti Ladies European Tourille 2015
5 maajoukkueissa
8 SM/EM mitallia:


Marika Voss
Erkko Trophy 1.
EM-Pronssi, joukkue
SM-Hopea, Naiset

Lauri Ruuska
Erkko Trophy 1.
SM-Kulta, U21
SM-Hopea, miehet

Tero Peltola
SM-Kulta, erityisgolf

Sofia Siivola
SM-pronssi, U16

 

Kuopion parhaat urheilijat vuonna 2014

Kuopion Urheilutoimittajien Kerhon valinnat vuodelle 2014: 1) Iivo Niskanen Vuokatti Ski Team, 2) Ilkka Herola PHS, 3) Thomas Barrineu Reipas, 4) Marika Voss Tarinagolf, 5) Tuomas Rannankari KuPS, 6) Jukka Lehtonen Leka Volley, 7) Lauri Ruuska Tarinagolf, 8) Kasperi Kapanen KalPa, 9) Pasi Hirvonen KKS, 10) Joonas Jehkinen Varkauden Mainarit.

Kaudelta 2015
Tarinagolfin Janne Eskola on virittänyt pelaajansa kovaan iskuun SM-kisoihin

 

Tarinagolfin valmentaja Janne Eskola on tehnyt hyvää työtä suojattiensa kanssa. Sekä Linda Haara että Lauri Ruuska johtavat Espoon Lakistossa pelattavaa SM-kisaa.

Haaran kanssa kärkipaikan jakavat Nokia River Golfin Emmi Jalkanen ja Rauma Golfin Ella Salminen. Jalkanen ja miehissä kakkosena pelaava Aleksi Myllymäki edustavat Nokia River Golfia, joten sielläkin valmennus on kunnosa.

”Varmaan meidän menestymisemme perustuu siihen, että Janne on erinomainen valmentaja. Lisäksi Tarinagolfissa ollaan kovia harjoittelemaan”, Haara arvioi siilinjärveläisten menestystä.

Linda Haara on naisjuniorien kilpailuja seuraaville tuttu. Kevään ylioppilas on voittanut pari SM-kultaa nuorten reikäpelissä ja himmeämpiäkin mitaleja löytyy kaapista. Silti 19-vuotiaalla nuorella naisella ei ole vielä selkeitä suunnitelmia golfuransa suhteen.

”Ensi vuosi on koulujen suhteen välivuosi. Ajattelin etsiä töitä ja pelata siinä ohella. Golfin osalta minulla ei ole vielä selkeää suunnitelmaa, katsotaan nyt miten pelit sujuvat. Jos kaikki menee hyvin, voisi se ammattilaisuuskin olla mahdollista. USA:n yliopistogolf on myös viime aikoina käynyt mielessä, mutta todennäköisesti jään Suomeen”, totesi Haara, joka ei ollut aivan tyytyväinen kahteen ensimmäiseen kierrokseensa.

”Birkkuputit eivät ole uponneet. Ekalla kierroksella tein yhden ja nyt ei tullut yhtään.”

Haara sanoo kuitenkin, että Lakiston kenttä sopii hyvin hänen pelilleen. Vahvuuksikseen hän mainitsee tarkat lyönnit ja lähipelin, vaikka nyt putteri ei ole ollut kuumimmillaan. Tuloskorttikin vahvistaa Lindan peruspelin tason: jos kahden kierroksen jälkeen on sijalla T1 eikä birkkuja ole tullut kuin yksi. Kehitettävää on lyöntivarmuudessa, välillä pallot karkailevat.

”Olen draivannut kisoissa hyvin, nyt pitää vaan saada palloa kuppiin.”

Vaikka Haaralla on hyvät mahdollisuudet uransa ensimmäiseen aikuisten SM-kultaan, ei hän ota paineita. Aamupäivän kierroksen jälkeen oli vuorossa lounas ja sen jälkeen hän ajatteli lähteä vähän shoppailemaan kaverien kanssa.

Kaikkiaan kilpailu naisten sarjassa on tasainen ja tiukka. Kaikkiaan kahdeksan pelaajaa on kahden lyönnin sisällä ja pelattavana on vielä kaksi kierrosta.

Ruuska ylivoimainen

Lauri Ruuskan pelivire on kohdallaan ja tuntuu siltä, että keskiviikon kenttäennätys 62 (-9) imi mehut pahimmista kilpailijoista. Eroa seuraavaan oli viisi lyöntiä ja toisen kierroksen takaysille (kentän etuysi) löytyi sateen aiheuttaman tauon jälkeen jälleen hurmos. Kolme birkkua ja vielä eagle 9. väylälle: päivän kokonaissaldo oli 64 (-7) Eroa kakkoseen on kahden päivän jälkeen 11 lyöntiä.

Tapio Pulkkanen pelasi 2012 Aulangolla SM-kisat 24 alle ja siinä on Ruuskalla hyvä tavoite kahdelle viimeiselle kierrokselle.

”Olisihan se hienoa lyödä tuo Tapsan tulos. Aulanko on kenttänä ehkä vähän pidempi, mutta muuten hyvin samanlainen. Nyt pitää säilyttää tuo pelivire”, totesi Ruuska kierroksensa jälkeen.

Lauri Ruuskalle ei SM-kisoissa löydy muuta pysäyttäjää kuin sade, joka katkaisi torstain kierroksen.

Lauri Ruuskalle ei SM-kisoissa löydy muuta pysäyttäjää kuin sade, joka katkaisi torstain kierroksen.

Lyhyehköllä Lakiston kentällä Ruuskan draiveri lepäsi bägissä suurimman osan kierrosta ja mikä oli lepuutellessa, kun rauta-2 tuo noin 250 metrin avauksen. Hieman Ruuskan avaukset hakeutuivat hänen etuysillään (startti 10. väylältä), mutta loistavat lähestymiset varmistivat kovan tulostason.

”Keskiviikkona löi draivirille kuudelle väylälle ja päätin tänään jättää yhden pois. Rauta-2 on minulle hyvä maila avauksiin.”

Poikansa pelin hyvin tunteva isä ja Tarinagolfin toimitusjohtaja Osmo Ruuska vaikuttikin tyytyväiseltä jo puolimatkan krouvissa, Laurin olemuksesta kuvastui terve luottamus peliin.

Teknologia on valttia golfkisoissakin. Kilpailunjohtaja Mika Wikström seurasi tarkasti säätilan kehitystä ja peli puhallettiin poikki vähän ennen neljää.

Teknologia on valttia golfkisoissakin. Kilpailunjohtaja Mika Wikström seurasi tarkasti säätilan kehitystä ja peli puhallettiin poikki vähän ennen neljää.

Vähän ennen neljää iltapäivällä Lakiston ympärillä koko iltapäivän kummiteleet ukkonen ja sade keskeyttivät kierroksen, joka saatiin pienen tauon jälkeen pelattua loppuun.

”Ei tuo sade paljoa haitannut, vaikka tietysti auringonpaisteessa on mukavampi pelata. Oli hienoa saada kierrokselle hyvä päätös”, jatkoi Ruuska.

Lauri Ruuskan tulokset ovat 62 ja 64, (-16). Aleksi Myllymäki on kahden kierroksen jälkeen viisi alle. Muutama ryhmä on vielä kentällä ja himmeämmistä mitaleista saattaa tulla vielä tiukka taisto.

Teksti ja kuvat Jari Jokinen

Vuosi 2013

Valmennus
Janne Eskola toistamiseen vuoden valmentaja Savossa

Vuosi2013
Valmennettavien saavutuksia
4 maajoukkueissa
12 SM/EM mitallia

 

Kuopion Urheilutoimittajien kerho valitsi jälleen vuoden urheilijan. Tarina hyvin mukana toimittajien valinnoissa.

Marika urheilijoiden kakkonen ja samalla paras naisurheilija


Kuopion Urheilutoimittajien kerho on valinnut Kuopion Palloseuran jalkapalloilijan Ilja Venäläisen vuoden 2013 parhaaksi kuopiolaisurheilijaksi. Tarinalaisten menestys myös erinomainen.

Kuopion parhaat urheilijat 2013

1. Ilja Venäläinen KuPS

2. Marika Voss Tarinagolf

3. Artturi Lehkonen KalPa

4. Marjaana Heikkinen Kuopion Reipas

5. Ilkka Herola PHS

6. Eemeli Pirinen PHS Alppi

7. Lauri Ruuska Tarinagolf

8. Maria Räsänen Kuopion Reipas

9. Pasi Hirvonen Kuopion Karateseura

10. Ella Vanhanen Pallokissat

Marika Vossin saavutukset kaudella 2013:

- EM-joukkuepronssi,  
- kansainväliset SM-kisat pronssi, 
- SM hopea lyöntipeli, 
- SM-hopea reikäpeli
- Finnish Amateur Ranking 4.
- Finnish Tour Ranking 2.
- World Amateur Ranking 341.
- European Amateur Golf Ranking 104.
 
Lauri Ruuskan saavutukset kaudella 2013:
- SM-kulta reikäpeli aikuiset, 
- kansainväliset SM-kisat, hopea
- Finnish Amateur Rankingin voitto 
- Finnish Tour Rankingin voitto
- World Amateur Ranking 182.
- European Amateur Golf Ranking 56.
 
 
janne_eskola_vuoden_valmentaja_2012_ja_2013.jpg
Janne Eskola on jälleen valittu vuoden valmentajaksi Savossa.
 
Tällä kaudella tarinalaiset ovat saavuttaneet Janne Eskolan johdolla jo kolmetoista SM/EM-mitalia.
 
Mitalistit:
 
Ida Horttanainen: 
- SM-hopea kansainväliset SM-kilpailut alle 16, 
- pronssi SM-reikäpeli, alle 16v
Sofia Siivola: 
- SM-hopea kansainväliset SM-kilpailut alle 16
Linda Haara: 
- SM-kulta reikäpeli alle 18
- SM hopea lyöntipeli alle 18
Marika Voss: 
- EM-joukkuepronssi,  
- kansainväliset SM-kisat pronssi, 
- SM hopea lyöntipeli, 
- SM-hopea reikäpeli
Janne Koivisto: 
- SM pronssi reikäpeli alle 21
Lauri Ruuska: 
- SM-kulta reikäpeli aikuiset, 
- kansainväliset SM-kisat, hopea
Tero Peltola: 
- SM-kulta erityisgolf, 
 
 
Tourmenestykset:
 
Hanna Tykkyläinen, 
- 3. Tsemppi Tour- itä alle 15v
Miika Väisänen, 
- 3. Alue Tour -itä
Sofia Siivola
- 3. Alue Tour- itä
- Finnish Junior Amateur Ranking 7.
Linda Haara, 
- Finnish Junior Amateur Ranking 6.
Ida Horttanainen, 
- Finnish Junior Amateur Ranking 11.
Marika Voss:
- Finnish Amateur Ranking 4.
- Finnish Tour Ranking 2.
Lauri Ruuska:
- Finnish Amateur Rankingin 1. 
- Finnish Tour Rankingin 1.
Mikko Kauniskangas::
- Finnish Amateur Rankingin 13. 
- Finnish Tour Rankingin 15.
Janne Koivisto::
- Finnish Amateur Rankingin 16. 
- Finnish Tour Rankingin 25.

2012 - Tarinan pro vuoden valmentaja Savossa

Savon Sanomilla oli vahvat perusteet valita Tarinagolfin pro Janne Eskola vuoden valmentajaksi Savossa. Kausi 2012 oli kilpagolfissa loistava menestys Tarinagolfille, sillä seuran pelaajat voittivat kolme Suomen mestaruutta ja seitsemän muuta SM-mitalia. Kultaan ylsivät Lauri Ruuska 21-vuotiaiden poikien lyöntipelissä, Linda Haara 16-vuotiaiden tyttöjen reikäpelissä ja Tero Peltola erityisgolfissa. Lisäksi Haara vei nimiinsä Finnair Junior Tourin rankingin ja Marika Voss naisten Finnish Tourin. Maajoukkueissa Suomea edustaa neljä tarinalaista: Lauri Ruuska miehissä, Marika Voss naisissa, Linda Haara tytöissä ja Tero Peltola erityisgolfissa. Janne Eskola on toiminut Tarinagolfin prona reilut 10 vuotta. Hänen mukaansa tarinalaisten menestyksen taustalla on omassa rauhassa omalla tavalla tehty pitkäjänteinen työ. Tämän ison kuvan voi kuitenkin palastella pienempiin osiin, jotka ovat taanneet pelaajien kehityksen ja onnistumisen tärkeissä paikoissa. ”Kaikki lähtee haaveista” Janne Eskolan ja Tarinan kilpapelaajien työn pohjana ovat pelaajien unelmat suurista saavutuksista ja näiden unelmien perusteella asetetut tavoitteet.

Janne Eskolan mukaan Tarinagolfissa vallitsee oppimista ja kehittymistä ruokkiva fiilis. Tässä opastusta saa Janine Jyrkivaara.

Janne Eskolan mukaan Tarinagolfissa vallitsee oppimista ja kehittymistä ruokkiva fiilis. Tässä opastusta saa Janine Jyrkivaara.

”Painotan aina, että pelaajan tulee haaveilla ja unelmoida. Sitä kautta muodostetaan tekemiselle tavoitteet ja suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Sitten alkaa raaka työ ja edistystä seurataan matkan varrella”, Eskola taustoittaa. Eskola arvioi, että tarinagolfarit tuskin harjoittelevat mitenkään erityisellä tavalla tai erityisen paljon muiden seurojen edustuspelaajiin verrattuna. Tekemisen tapa voi tosin olla toinen. ”Olemme löytäneet tekemiseemme iloisuuden ja tietyn laadun, joka tuo tulosta. Meillä on täällä hyvä yhteisö ja tukiverkosto pelaajien ympärillä. Ympäristö ja yleinen fiilis ovat oppimista ja kehitystä ruokkivia”, Eskola kertoo ja haluaa jakaa erityiskiitokset mm. Tarinagolfin hyville seuraohjaajille. Käytännön toiminnan osalta Eskola vetää esille formulavertauksen. ”Moottori rakennetaan talvikaudella ja kesällä ulosmitataan tehot. Pelikauden aikana tehdään kenties joitain hienosäätöjä, mutta ei silloin koko moottoria voida lähteä vaihtamaan.” Kuntopiikki isoihin kisoihin Kauden 2012 huippumenestykseen löytyy laadukkaan perustyön lisäksi yksi selkeä syy. Janne Eskola kertoo innostuneensa erityisen paljon pelaajien kuntopiikin ajoituksesta. Siis siitä, miten pelaaja saa itsestään irti parhaan mahdollisen suorituksen tiukimmassa kisatilanteessa. ”Tähän asiaan koitin panostaa viime vuonna”, valmentaja sanoo. Tulokset puhuvat puolestaan. Eskolan mukaan huippusuorituksen perustana on tietenkin golfin tekninen osaaminen, mutta viimeinen silaus tulee mentaalipuolelta. ”Lähtötilanne on, että pelaaja saa rauhoitettua itsensä siihen pelaamiseen ja keskityttyä täysillä. Haluan, että pelaaja on kentällä oma itsensä, sillä silloinhan hän pelaa parastaan”, Eskola aloittaa. ”Lisäksi pelaajan tulee olla rohkea, uskaltaa tehdä valintoja, nauttia niistä valinnoista sekä niiden tuomista onnistumisista. Tässä iso asia on itseluottamus ja sen nosto korkeimmalle mahdolliselle tasolle. Olen panostanut paljon siihen, miten saan pelaajan uskomaan, että hän pystyy siellä kentällä ihan mihin tahansa. Jos tässä onnistuu, sieltä tulee niitä huippuonnistumisia ja omia ennätyksiä.”
Valmentaja työn touhussa Tarinagolfin edustuspelaajien Linda Haaran ja Ida Horttanaisen kanssa.

Valmentaja työn touhussa Tarinagolfin edustuspelaajien Linda Haaran ja Ida Horttanaisen kanssa.

Ilon ja rohkaisun kautta Janne Eskola vastaa pitkälti myös Tarinagolfin alkeiskurssituksista. Myös sillä saralla on tullut onnistumisia, sillä Tarinan jäsenmäärä kasvaa sekä aikuisissa että junioreissa. Eskolan mukaan uusien golfarien hankinnassa tärkeässä roolissa on markkinoinnin ohella kursseilla ja klubilla vallitseva iloinen meininki. ”Jos pelaajilla on mukavaa ja heidän mielestään kurssi on ollut hyvä, he myös suosittelevat golfin aloittamista kavereilleen ja läheisilleen. Kysyn aina alkeiskurssilla kuinka monen kaveri tai perheenjäsen pelaa ja yleensä jokaisella nousee käsi pystyyn.” ”Olen pitänyt teesinäni ajatusta, että silloin kun itselläni on mukavaa, yleensä myös pelaajilla on mukavaa. Tämä koskee kaikkea tekemistäni alkeiskursseista kilpavalmennukseen”, Eskola sanoo. Yksi suomalaisen golfin ongelmia on harrastajakato alkeiskurssin jälkeen. Alle puolet green cardin suorittaneista liittyy golfseuraan ja aloittaa harrastamisen todenteolla. Janne Eskolan alkeiskursseilla tätä ongelmaa on lähdetty ratkaisemaan viettämällä aikaa kentällä. ”Käytämme paljon aikaa alkeiskurssista kentällä pelaamiseen. Samalla opitaan, miten kentällä liikutaan turvallisesti ja sujuvasti. Näin yritämme rohkaista vasta-alkajia pelaamaan. Painotamme myös golfin helppoutta. Harvassa lajissa pääsee yhtä nopeasti kunnolla harrastamaan”, Eskola huomauttaa. Janne Knuuti